Sute de credincioși au participat la Denia Prohodului Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 19, 2025   Autor: Mihail Vrăjitoru

IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat în Vinerea Mare Denia Prohodului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba Prohodului reprezintă Utrenia Sâmbetei celei Mari și ne aduce aminte de îngroparea Domnului Hristos, precum și de pogorârea Lui la iad.

După ce s-au închinat la Sfântul Epitaf, scos de dimineață în cadrul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, clericii și credincioșii ieșeni, cu flori și făclii aprinse în mână, au cântat slujba Prohodului, după care au pornit în procesiune și au înconjurat Catedrala.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură profund și pătrunzător, subliniind taina de nepătruns a jertfei Mântuitorului:

Mintea noastră nu are cum să înțeleagă, să priceapă, să cuprindă realitatea răstignirii, morții și așezării în mormânt a Domnului Hristos. Cum să fie răstignit Hristos, Dumnezeu adevărat și Om adevărat? Cum să moară El pe cruce? Cum să fie așezat El în mormânt? Cum să se așeze o piatră la ușa mormântului, ca El să nu fie luat de acolo? Toate acestea sunt de necuprins pentru mintea noastră omenească.

Și totuși, în această noapte, noi suntem aici, precum sunt și alții în sfintele biserici ale lui Dumnezeu, de parohii și mănăstiri, pentru a ne aduce aminte și, mai presus de aceasta, pentru a ne integra, pentru a ne adânci în Taina cea Mare a Răstignirii, Morții și apoi Învierii Domnului Hristos.

Și mintea noastră se întreabă: de ce s-au petrecut toate acestea? De ce Dumnezeu Tatăl a îngăduit toate acestea? Nu se putea găsi o altă cale ca omul să fie mântuit? Dumnezeu a ales această cale: ca Iisus Hristos să moară pentru noi, să ispășească vina păcatelor noastre, să ne cuprindă în brațele Sale iubitoare și să ne ducă în Împărăția Cerurilor.

Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Cei care vin să se închine la Sfântul Epitaf trec pe sub masa așezată în mijlocul bisericii, rememorând îngroparea Domnului. La finalul deniei, Sfântul Epitaf a fost pus pe Sfânta Masă și va rămâne acolo până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștinii ortodocși sunt așteptați la biserică pentru a primi Lumină și pentru a participa la Slujba Învierii Domnului Hristos.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri